Friday, August 13, 2010

Ramadhan: Peluang untuk Mendidik diri kerah kebaikkan

Salam...
Perginya sya'ban datangnya Ramadhan....
Bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanikan oleh orang islam yang hendak mendekatkan dirinya kepada Allah SWT. Ada juga jenis manusia bila datang Ramadhan mulalah rasa x sedap, kena berlapar, xleh buat kerja banyak dsb. Orang2 camni sebenarnya dia x paham inti pati Ramadhan.

Ramadhan datang dengan pelbagai tawaran yang istimewa daripada Allah SWT. 10 pertama Allah akan memberi rahmat, 10 yang ke-2 maghfirah- keampunan dan 10 yang terakhir itqun mi nannar - bebas dari api neraka, pastu ada malam Qadar lagi yang bersamaan 1000bulan. Kalau kite paham, mesti berlumba2 merebut peluang niekan. Senariao sekarang ramai orang x paham dan sengaja buat2 x paham dengan bulan Ramadhan ni. Ada orang berpuasa tapi x solat camne ni!, ada juga yang puasa tapi x tutup aurat, dedah sana sini pastu pakai ketat pulak, ada orang puasa perut sahaja, aktiviti lain mengumpat, mengata, mencuri, tengok aurat orang lain dsb tetap berjalan. Macam2 lagi ragam manusia yang berpuasa. Orang yang macamni orang kurang bijak. takpikir dosa pahala!

Sepatutnya, kite mesti memberi peluang kepada diri kite untk berubah! Dalam bulan Ramadhan ni lah yang paling sesuai untuk melakukan perubahan. Kalau 12 jam leh tahan hisap rokok kenapa selepas 2 xleh nak tahan! kalau 12 jam leh tahan makan nasi kenapa nak solat nak solat 5 minit pun xleh! Korang leh pikir sendirilah. Manusia telah diberi akal jadi gunalah akal 2 untuk perkara sepatutnya. Kite x tau bile kite mati dan sempat ke nak berjumpe dengan Ramadhan yang akan datang, Jadi! Fikir-fikirkan lah...0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...